Σημάδια, πρόληψη, θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Σύμφωνα με τις κριτικές της διεθνούς ταξινόμησης ασθενειών, η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ανήκει στη δέκατη ομάδα (ICD 10). Αυτή η ασθένεια είναι μια από τις πιο συχνά διαγνωσθείσες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης.

Πόνος στην πλάτη με οστεοχονδρωσία

Αλλαγές και επιπλοκές στην πορεία της νόσου οδηγούν σε σχηματισμό δισκοκήλης, έντονο πόνο, δυσλειτουργία των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Αυτή η ασθένεια υποχωρεί στο 80% των ασθενών που αναζητούν βοήθεια για τον πόνο στη μέση. Η οστεοχόνδρωση εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλη ηλικία λόγω:

 • αυξημένα φορτία καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής που σχετίζονται με το κάτω μέρος της πλάτης,
 • εναποθέσεις αλατιού ασβέστη,
 • αλλαγές ηλικίας.

Περιγραφή και συμπτώματα της νόσου

Τα χαρακτηριστικά σημεία της οσφυϊκής παθολογίας περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

 • μειωμένη ευελιξία και κινητικότητα.
 • Δυσκολία στρίψιμο, στρίψιμο, κλίση του σώματος.
 • γενική κόπωση?
 • Διαταραχή ύπνου;
 • η προβληματική υλοποίηση φυσικών αναγκών και αυτοεξυπηρέτησης λόγω εμφάνισης πόνου.
 • ευερεθιστότητα, ξαφνική εφίδρωση.
 • κρύο ή μυρμήγκιασμα στα πόδια.
 • σπασμωδικές εκδηλώσεις στις αρτηρίες των ποδιών.
 • Παραβίαση της σεξουαλικής λειτουργίας (στους άνδρες), του εμμηνορροϊκού κύκλου (στις γυναίκες).
 • φλεβεύρωση.

Για να απαντήσετε στο ερώτημα τι είναι η οστεοχονδρωσία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες διατριβές:

 1. Μείωση της απόστασης μεταξύ των μεσοσπονδύλιων δίσκων, παραβίαση της λειτουργικότητάς τους, απώλεια υγρασίας, ελαστικότητα.
 2. Υπερφόρτωση και χρόνια αδυναμία των μυών της σπονδυλικής στήλης.
 3. Παραβίαση της ικανότητας υποτίμησης των μεσοσπονδύλιων δίσκων, η μερική παραμόρφωσή τους και η επίδραση στις νευρικές απολήξεις, που οδηγεί σε πόνο (ισχύει για τα στάδια 3 και 4 της νόσου).

Η πορεία της νόσου

Η ανάπτυξη της παθολογίας εμφανίζεται σταδιακά. Είναι σύνηθες να διακρίνουμε 4 στάδια του ιατρικού ιστορικού:

 1. Ο πρώτος βαθμός εκδηλώνεται με τοπικό πόνο στην οσφυϊκή χώρα, ο οποίος επιδεινώνεται από τη σωματική καταπόνηση. Αυτό το σύμπτωμα σηματοδοτεί ότι οι μύες είναι υπερφορτωμένοι και η διαδικασία παραμόρφωσης των μεσοσπονδύλιων δίσκων έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης, σε αυτό το στάδιο, οι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν έναν θαμπό πόνο στην πλάτη που ακτινοβολεί στους γλουτούς, μυρμήγκιασμα και κάψιμο στο ίδιο σημείο. Κατά κανόνα, ο πόνος εμφανίζεται μετά από μεταφορά βαρών ή απότομες κινήσεις.
 2. Η 2η περίοδος της νόσου χαρακτηρίζεται από την έναρξη της παραμόρφωσης των γύρω ιστών, του ινώδους δακτυλίου του μεσοσπονδύλιου δίσκου και μείωση της φυσικής απόστασης μεταξύ των σπονδύλων. Αναπτύσσεται επίσης συμπίεση (συμπίεση) των νευρικών ριζών. Σε αυτό το στάδιο, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει έντονο πόνο, ο οποίος εξελίσσεται με το περπάτημα. Μπορεί να υπάρχει αίσθημα καύσου ή κρύου στα πόδια. Εμφανίζεται τάση και διόγκωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Εάν υπάρξει επίθεση πόνου, ο ασθενής αποκλίνει αυτόματα προς την αντίθετη κατεύθυνση από την εστία του συνδρόμου πόνου.
 3. Ο τρίτος βαθμός χαρακτηρίζεται από την τελική καταστροφή των μεσοσπονδύλιων δακτυλίων, την εμφάνιση δισκοκήλης. Ο πόνος στην πλάτη γίνεται πιο συχνός και χειρότερος καθώς τα πόδια και η πλάτη πέφτουν, ανεξάρτητα από το φορτίο και την κίνηση.
 4. Το τέταρτο στάδιο της οστεοχονδρωσίας χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη των σπονδύλων. Ο χόνδρος υφίσταται σημαντικές ατροφικές διεργασίες. Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει, υποδεικνύοντας το σχηματισμό προστατευτικού ιστού, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση σημάδι ανάρρωσης. Η ασθένεια σε αυτό το στάδιο οδηγεί τις περισσότερες φορές σε αναπηρία του ασθενούς.

συννοσηρότητες

Σχεδόν πανομοιότυπες εκδηλώσεις της εν λόγω νόσου χαρακτηρίζονται από παραμορφωτική σπονδύλωση του αντίστοιχου μέρους του σώματος. Αυτή η ασθένεια ανήκει στα τελευταία στάδια της οστεοχονδρωσίας και έχει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Βαρύτητα στην πλάτη, ειδικά στο κάτω μέρος.
 • οξύς πόνος όταν κάθεστε, όταν κινείστε.
 • Πόνος στην πλάτη κατά την κάμψη, το τέντωμα και άλλες κινήσεις.
Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από βασικές αλλαγές στους σπονδύλους με το σχηματισμό οστικών εκβλαστήσεων που ερεθίζουν τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης. Οι εκβολές (οστεόφυτα) μπορούν να αυξηθούν σε σημαντικό μέγεθος, να προκαλέσουν σύντηξη τμημάτων γειτονικών σπονδύλων και να ασκήσουν πίεση στις ρίζες των νεύρων.

Συνέπεια της νόσου, εκτός από πόνο, μπορεί να είναι η μείωση της κινητικότητας, η δυσφορία όταν αλλάζει ο καιρός και η αναπηρία.

Βασικά, η ασθένεια αναπτύσσεται σε μεγάλη ηλικία λόγω υπερβολικού στρες στην οσφυϊκή περιοχή και εναποθέσεων αλάτων ασβεστίου. Στα νεαρά άτομα, η σπονδύλωση μπορεί να αναπτυχθεί λόγω καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης και ακατάλληλης κατανομής του φορτίου στους μύες της πλάτης.

Γυμναστική ευεξίας, φυσιοθεραπεία και ιατρικές διαδικασίες

Είναι εντελώς μη ρεαλιστικό να θεραπεύεται η ασθένεια. Τα δύο πρώτα στάδια των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης μπορούν να θεραπευτούν γρήγορα και μόνιμα. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η οποία συνταγογραφείται από γιατρό μετά από κατάλληλη εξέταση, οι ασθενείς λαμβάνουν φυσιοθεραπεία και εξοπλισμό άσκησης για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Μασάζ - μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο, να ενισχύσει τους οσφυϊκούς μύες, να χαλαρώσει τις προβληματικές περιοχές.
 • Φυσική δραστηριότητα, ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών της πλάτης.
 • Ενίσχυση, εφέ μαγνητικού συντονισμού.
 • Ιοντοφόρηση και διαδυναμικά ρεύματα.

Το βέλτιστο αποτέλεσμα στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δίνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με την παραδοσιακή θεραπεία, το μασάζ, τη φυσικοθεραπεία και την παραδοσιακή ιατρική. Ως προληπτικό μέτρο, θα πρέπει να δυναμώσετε τους μυς της πλάτης σας, να αποφύγετε τη σωματική άσκηση και να φροντίσετε να τρώτε το σωστό φαγητό. Επίσης, μην ξεχνάτε την έγκαιρη θεραπεία άλλων ασθενειών της πλάτης και τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.