οστεοαρθρίτιδα του ώμου

Η διάσπαση του συνδετικού ιστού και του χόνδρου οδηγεί τελικά στην ανάπτυξη μιας χρόνιας νόσου που χαρακτηρίζεται από κυματιστή πορεία και είναι γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα. Αποδεικνύεται ότι η αρθροπάθεια της άρθρωσης του ώμου είναι παθολογικές αλλαγές στον ιστό του αρθρικού σάκου του ώμου. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της ασθένειας θεωρείται εξαιρετικά αργή ανάπτυξη. Εξαιτίας αυτού, ο ασθενής δεν παρατηρεί την ανάπτυξη της παθολογικής διαδικασίας. Η άρθρωση του ώμου είναι από τις πιο κινητές και έχει μεγάλο εύρος κίνησης. Αλλά αυτό, μαζί με την άρθρωση του αντιβραχίου, την καθιστά μια από τις πιο τραυματικές. Ακόμη και μικρές μηχανικές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της νόσου.

οστεοαρθρίτιδα ώμου

Λόγοι για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας

Τα αίτια της ανάπτυξης της νόσου είναι η φυσική φθορά του συνδετικού ιστού, η φλεγμονή διαφόρων αιτιολογιών και οι εναποθέσεις αλάτων. Επιπλέον, υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας παθολογικής διαδικασίας κατά την οποία ο ιστός του χόνδρου γίνεται λεπτότερος και χάνει την ομαλότητά του.

Ταξινόμηση της οστεοαρθρίτιδας

Υπάρχει μια υπό όρους ταξινόμηση της νόσου - είναι πρωτοπαθής και δευτερογενής αρθροπάθεια.

Η πρωτοπαθής αρθροπάθεια αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου κατά τη διάρκεια φυσικών αλλαγών στις αρθρώσεις χωρίς καμία αναγνωρίσιμη αιτία. Δευτερογενής - συνέπεια τραυματισμών των άκρων. Η οστεοαρθρίτιδα του δεύτερου τύπου διαγιγνώσκεται συχνότερα σε μεσήλικες και νέους. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εντοπίζεται συχνότερα ένας μικτός τύπος της νόσου. Η ανάπτυξη μιας υποκείμενης νόσου μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Κληρονομικά νοσήματα που οδηγούν σε πρόωρη καταστροφή του συνδετικού ιστού και στην ανάπτυξη της νόσου σε νεαρή ηλικία. Τις περισσότερες φορές, η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ώμου εμφανίζεται σε γυναίκες με δυσλειτουργική γενετική.
 • Συγγενείς ανωμαλίες των αρθρώσεων που οδηγούν σε αυξημένο τραύμα.

Οι κύριες αιτίες ανάπτυξης της νόσου της δεύτερης ομάδας περιλαμβάνουν τους ακόλουθους λόγους.

 • Μηχανικές βλάβες και βότανα των χεριών. Αυτά περιλαμβάνουν εξαρθρήματα, κατάγματα, σοβαρούς μώλωπες. Τα διαστρέμματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν την ασθένεια.
 • Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να περιγραφεί ως επαγγελματική ασθένεια των εργαζομένων στις κατασκευές και όλων εκείνων που έχουν το μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς στα χέρια τους.
 • Η αιτία της αρθρώσεως θεωρείται η προχωρημένη ρευματοειδής αρθρίτιδα.
 • Οι μηχανικές βλάβες επηρεάζουν πάντα τις νευρικές ίνες και το σύστημα παροχής αίματος, λόγω των οποίων παρατηρείται μείωση της σωστής διατροφής των ιστών, η οποία οδηγεί σε μετατραυματική αρθροπάθεια.
 • Παραβιάσεις του ενδοκρινικού συστήματος, μεταβολικές διεργασίες. Η ασταθής εργασία του ενδοκρινικού συστήματος οδηγεί σε μείωση της παροχής οργάνων και ιστών με βασικά θρεπτικά συστατικά, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα των αρθρώσεων και συμβάλλει στην παραμόρφωσή τους.
 • Κατά την εμμηνόπαυση, λόγω μείωσης της ποσότητας των γυναικείων ορμονών, αρχίζει η σταδιακή καταστροφή του χόνδρινου ιστού. Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ουρική αρθρίτιδα ή η ψωρίαση θεωρούνται επίσης καταλύτες για την ανάπτυξη αρθρώσεων.
 • Σε μεγάλο βαθμό, οι παθήσεις της καρδιάς και του αγγειακού συστήματος του σώματος επηρεάζουν την ενεργό καταστροφή του σάκου της άρθρωσης του ώμου. Για παράδειγμα, οι κιρσοί οδηγούν σε επιβράδυνση της ροής του αίματος μέσω των αγγείων, η οποία μειώνει σημαντικά τη διατροφή των ιστών και, ως εκ τούτου, αναπτύσσει εκφύλιση των αρθρώσεων.

Οι τραυματολόγοι πάντα προειδοποιούν ότι η μη έγκαιρη εξάρθρωση ή η έλλειψη θεραπείας στο μέλλον θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάπτυξη αρθροπάθειας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οστά μεγαλώνουν μαζί και η άρθρωση χάνει την κινητικότητα.

Η πορεία της νόσου

Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του ώμου ξεκινά με μια σταδιακή αλλαγή στον ιστό του χόνδρου. Λόγω τραυματισμών ή άλλων λόγων, η παροχή αίματος στον συνδετικό ιστό μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε λέπτυνση του χόνδρου, εξωτερικές αλλαγές του, μείωση της αρθρικής μεμβράνης και εμφάνιση εναποθέσεων αλατιού. Αυτό οδηγεί σε μείωση του εύρους κίνησης και δυσφορία σε αυτήν την περιοχή.

συμπτώματα της νόσου

Η κλινική εικόνα της αρθροπάθειας εκδηλώνεται σταδιακά, επομένως πολλοί δεν παρατηρούν το αρχικό στάδιο της νόσου και χάνουν την ευκαιρία για γρήγορη ανακούφιση της βλάβης.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 1. Πόνος στον ώμο, την κλείδα και τις ωμοπλάτες. Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί τόσο κατά την ηρεμία όσο και κατά την ενεργό άσκηση.
 2. Πρώτα ένα πιο ήσυχο, μετά ηχητικό τρίξιμο στην άρθρωση.
 3. Μειωμένη κινητική δραστηριότητα του άκρου.
 4. Επώδυνη αντίδραση της άρθρωσης στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.
 5. Μπορεί να εμφανιστεί ένα μικρό οίδημα στην περιοχή της προσβεβλημένης άρθρωσης.
 6. Πλήρης απώλεια κινητικότητας λόγω οστεοποίησης της άρθρωσης, το σύμπτωμα αυτό παρατηρείται στο πιο σοβαρό στάδιο της νόσου.

Βαθμοί αρθρώσεων της άρθρωσης του ώμου

Τα στάδια ανάπτυξης της νόσου έχουν σαφή ταξινόμηση. Προσδιορίστηκαν τέσσερις φάσεις εξέλιξης της αρθροπάθειας.

Οστεοαρθρίτιδα 1 βαθμού

Η αρχή της ανάπτυξης της παθολογίας χαρακτηρίζεται από ελαφρύ πόνο στην περιοχή του ώμου το πρωί και το βράδυ. Το πρωί, η κινητική δραστηριότητα μειώνεται, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα εξαφανίζεται. Υπάρχει μια μικρή ακαμψία κίνησης. Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα από την ενεργό άσκηση, μπορεί να εμφανιστούν πόνοι με μαχαίρι. Όταν εργάζεστε με το ένα χέρι στην άρθρωση του ώμου, σημειώνεται μια ελάχιστα ακουστή τσακίσματος χωρίς επίθεση επώδυνων αισθήσεων. Ο συνεχής πόνος εμφανίζεται μόνο με σωματική άσκηση, ο οποίος εξαφανίζεται με την ανάπαυση. Με τη βοήθεια μιας εξέτασης με ακτίνες Χ, δεν είναι πάντα δυνατό να διαγνωστεί η εμφάνιση της νόσου, καθώς η εικόνα δείχνει μόνο την εμφάνιση μικρών αποθέσεων αλατιού και μια ελαφρά στένωση της αρθρικής μεμβράνης.

Οστεοαρθρίτιδα 2 βαθμών

Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης της νόσου, παρατηρείται σημαντική μείωση της κινητικής δραστηριότητας. Το τσούξιμο στην άρθρωση όταν κινείται γίνεται καθαρά ακουστό, τα συμπτώματα του πόνου είναι οξεία, μόνιμα. Η άρθρωση παραμένει εύκαμπτη, αλλά η μηχανική της κίνησης αλλάζει σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο πόνος γίνεται πιο δυνατός και μεγαλύτερος. Κατά την ανάπτυξη της αρθροπάθειας δευτέρου βαθμού, ο ασθενής δεν αφήνει αίσθημα συνεχούς κόπωσης. Εμφανίζονται πόνοι στον ώμο, που σχετίζονται με σημαντική αλλαγή στο πάχος της μεσόστειας μεμβράνης. Η ακτινογραφία δείχνει ότι το αρθρικό κενό είναι πολλές φορές πιο λεπτό από το συνηθισμένο. Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική παραμόρφωση της άρθρωσης, η οποία οδηγεί στην αδυναμία εκτέλεσης βαριάς σωματικής εργασίας. Τα κοιτάσματα αλατιού καταλαμβάνουν μια διαρκώς αυξανόμενη περιοχή.

Αρθροπάθεια 3 βαθμών

Αυτό το στάδιο της νόσου χαρακτηρίζεται από σημαντική απώλεια κινητικής δραστηριότητας, μέχρι μικρού πλάτους ταλαντωτικές κινήσεις. Ο πόνος γίνεται σταθερός, ο χαρακτήρας του αλλάζει από πόνο σε οξύ. Αυτό οφείλεται σε σπασμούς των περιαρθρικών μυών. Τα οστά της άρθρωσης γίνονται φλεγμονώδη και ευαίσθητα στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Ένα σημάδι αυτού του βαθμού αρθρώσεως είναι ένας ήχος τσακίσματος που οι άλλοι μπορούν να ακούσουν με την παραμικρή κίνηση του χεριού. Με μια ακτινογραφία, η μεσόστεια μεμβράνη εξαφανίζεται σχεδόν εντελώς, υπάρχουν σημαντικές εναποθέσεις αλατιού στις άκρες. Η παραμόρφωση του ιστού είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει σημαντική δυσκολία στην κίνηση μέχρι να χαθεί τελείως. Η οστεοαρθρίτιδα σταδίου 3 είναι η αιτία αναπηρίας λόγω απώλειας της ικανότητας των άκρων.

4 στάδιο ανάπτυξης της αρθροπάθειας

Σε αυτό το στάδιο της νόσου υπάρχει πλήρης απώλεια κίνησης, η άρθρωση είναι εντελώς παραμορφωμένη. Συνοδεύεται από συνεχή αφόρητο πόνο που δεν καταστέλλεται με φαρμακευτική αγωγή. Στην ακτινογραφία, ανιχνεύεται σύντηξη των αρθρικών οστών - αγκύλωση, ή εμφάνιση ψευδούς άρθρωσης - νεοαρθρώσεις. Η ασθένεια σε αυτή τη μορφή οδηγεί πάντα σε αναπηρία. Η μόνη θεραπεία είναι η αντικατάσταση της άρθρωσης με τεχνητή μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Διάγνωση και διαφορική διάγνωση αρθρώσεων

Μια προκαταρκτική διάγνωση γίνεται χρησιμοποιώντας τεστ κινητικότητας των αρθρώσεων και περιγραφές συμπτωμάτων από τα λόγια του ασθενούς. Σε περίπτωση βλάβης ή διάψευσης είναι υποχρεωτική η ακτινογραφία. Στο αρχικό στάδιο, σημειώνονται ελαφρές εναποθέσεις αλατιού, η παραμόρφωση της άρθρωσης δεν επιλύεται. Σε πολύπλοκα στάδια της νόσου, μια ακτινογραφία αντανακλά πλήρως τον βαθμό καταστροφής του συνδετικού ιστού και της πληγείσας περιοχής της άρθρωσης.

Για ακριβή διάγνωση στο αρχικό στάδιο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία με ή χωρίς σκιαγραφικό.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνταγογραφήσει βιοχημική εξέταση αίματος για να προσδιορίσετε την ποσότητα των αλάτων ουρικού οξέος.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του ώμου

Και πάλι, ισχύει ο χρυσός κανόνας ότι μια ασθένεια είναι πιο εύκολο να προληφθεί παρά να θεραπευθεί. Αλλά όταν η ασθένεια έχει ξεκινήσει την ανάπτυξή της, είναι σημαντικό να ξεκινήσει η σύνθετη θεραπεία έγκαιρα. Η φύση της νόσου είναι τέτοια που δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά ο κίνδυνος ανάπτυξής της μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

θεραπεία στα αρχικά στάδια

Στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης της νόσου, συνταγογραφούνται χονδροπροστατευτικά, τα οποία επιταχύνουν τη διαδικασία αναγέννησης του ιστού χόνδρου και τα σύμπλοκα βιταμινών-ανόργανων συστατικών αυξάνουν την ποσότητα των απαραίτητων ιχνοστοιχείων στον περιαρθρικό ιστό.

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ο ασθενής συνταγογραφείται δίαιτα, απαγορεύεται αυστηρά να τρώει αλμυρά, τουρσί, διάφορα είδη κονσερβοποιημένων τροφίμων και καπνιστό κρέας. Συνιστάται να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά και φρούτα.

Ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει αλοιφές και τζελ που όχι μόνο ανακουφίζουν από τον πόνο, αλλά βοηθούν και στην αποκατάσταση του συνδετικού ιστού της άρθρωσης.

Οι φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις έχουν μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση της αρθρώσεως πρώτου βαθμού. Συνιστάται η εφαρμογή φαρμακευτικών έμπλαστρων στην πάσχουσα άρθρωση.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας σταδίου 2

Σε αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο να μειωθεί το σύνδρομο του πόνου και να εξαλειφθεί πλήρως ή εν μέρει η εστία της φλεγμονής. Σε αυτή την περίπτωση, συνταγογραφούνται μη στεροειδή φάρμακα που ανακουφίζουν από τον πόνο και μειώνουν τη φλεγμονή.

Όπως και στην πρώτη περίπτωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε χονδροπροστατευτικά. Το υαλουρονικό οξύ, που αποτελεί μέρος αυτών των φαρμάκων, επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης των ιστών. Η αυστηρή δίαιτα είναι υποχρεωτική, αποκλείοντας όλα τα τρόφιμα που προκαλούν την ανάπτυξη της νόσου.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητη η τακτική φυσική αγωγή. Η φυσιοθεραπεία είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Συνταγογραφούνται οι απλούστερες αλλά πιο αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας, όπως η θεραπεία με υπερήχους της πάσχουσας άρθρωσης, η ηλεκτροφόρηση, η πρόσκρουση με λέιζερ σημείου στα οστά της άρθρωσης του ώμου.

Επιπλέον, συνιστώνται λασπόλουτρα, επισκέψεις μασάζ και παραδοσιακή ιατρική για την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποθεραπείας. Αυτά τα μέτρα μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά την ανάπτυξη της νόσου.

Θεραπεία του 3ου σταδίου της νόσου

Η θεραπεία για αυτή τη φάση αποτελείται από μια σειρά μέτρων ανακούφισης του πόνου, συμπεριλαμβανομένης της ένεσης κορτικοστεροειδούς στην άρθρωση. Ο αριθμός των αποφράξεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 4 φορές το χρόνο.

Τα θεραπευτικά μέτρα στοχεύουν στην ενεργοποίηση των διαδικασιών αποκατάστασης των ιστών και στην επιβράδυνση της διαδικασίας καταστροφής. Για αυτό, συνταγογραφούνται χονδροπροστατευτικά και φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Συνιστώνται επίσης φυσικοθεραπεία και ασκήσεις φυσικοθεραπείας. Απαιτείται αυστηρή δίαιτα που αποκλείει τροφές ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύτητα.

Αντιμετώπιση αρθρώσεων 4 βαθμών

Η θεραπεία αυτής της μορφής της νόσου είναι δυνατή μόνο με χειρουργική μέθοδο, αντικαθιστώντας την άρθρωση με τεχνητή. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι τεχνητές προθέσεις από κεραμικό, τιτάνιο και πλαστικό. Οι ιατρικές μέθοδοι, όπως και η φυσικοθεραπεία, δεν φέρνουν αποτελέσματα.

Θεραπεία με λαϊκές μεθόδους

Οι μέθοδοι της παραδοσιακής ιατρικής χρησιμοποιούνται ενεργά στα αρχικά στάδια της νόσου. Χρησιμοποιούνται ευρέως βάμματα σε φαρμακευτικά βότανα, διάφορες κομπρέσες, τρίψιμο, σπιτικές αλοιφές.

Οι λαϊκές θεραπείες παρέχουν μόνο πρόσθετη ανακούφιση από τον πόνο, δεν παρατηρείται θεραπευτικό αποτέλεσμα. Τα θεραπευτικά μέτρα συνταγογραφούνται μόνο από ειδικό γιατρό, ο οποίος παρακολουθεί και την εφαρμογή τους.

Κομπρέσες από πλιγούρι βρώμης, χυμό λάχανου ή μέλι χρησιμοποιούνται ευρέως. Τα αλκοολούχα βάμματα φτιάχνονται στα ριζώματα της ελεκαμπάνης και του χρυσού μουστακιού, των λουλουδιών πασχαλιάς και της αγγελικής.

Ως διαδικασία θέρμανσης προτείνονται τα λουτρά με φαρμακευτικά βότανα. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε σκόνη σανού, μέντα, ρίζες κολλιτσίδας, σπόρους μουστάρδας.

Οι αλοιφές παρασκευάζονται με βότανα γλυκό τριφύλλι, λυκίσκο, υπερικό με βάση την καλλυντική βαζελίνη.

Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει την οστεοαρθρίτιδα;

Ένας ορθοπεδικός ασχολείται με ασθένειες των αρθρώσεων, αλλά κατά τον προσδιορισμό των αιτιών της ανάπτυξης της νόσου, είναι δυνατή μια πρόσθετη εξέταση από έναν χειρουργό τραύματος. Γιατί ακριβώς η αποσαφήνιση των αιτιών της νόσου είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσουμε τη σωστή θεραπεία.