Πόνος στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών

Πόνος στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών

Συχνά, μετά από σκληρή σωματική εργασία ή άσκηση, ένα άτομο παρατηρεί ότι πονάνε τα χέρια και τα πόδια του. Εάν μια τέτοια κατάσταση σχετίζεται με υπερένταση ή κόπωση, ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες. Αλλά συμβαίνει ότι τέτοιες ασθένειες ανησυχούν τακτικά ένα άτομο και μπορούν να εμφανιστούν ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος μπορεί να προκληθεί από σοβαρά προβλήματα υγείας που χρειάζονται θεραπεία.

Η εμφάνιση πόνου στις αρθρώσεις - αρθραλγία - μπορεί να παρατηρηθεί στο πλαίσιο της γενικής ευημερίας. Οι επώδυνες αισθήσεις εμφανίζονται συνήθως μετά από υπερβολική σωματική άσκηση και μπορούν να παρατηρηθούν σε έγκυες γυναίκες. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει αυξανόμενος αριθμός παραπόνων για πόνο στις αρθρώσεις στα παιδιά που προκαλούνται από την ταχεία ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα σύμπτωμα μιας παθολογίας, ένα σήμα μιας φλεγμονώδους ή καταστροφικής διαδικασίας, μιας αυτοάνοσης ασθένειας. Για την πλήρη θεραπεία των αρθρώσεων, είναι σημαντικό να εντοπιστεί η αιτία της εμφάνισης του πόνου.

Γενική περιγραφή του προβλήματος

Ο πόνος στα πόδια και τα χέρια είναι σχετικά συχνός. Κατά κανόνα, ένα τέτοιο πρόβλημα δεν σχετίζεται με την ηλικία, τα παιδιά και οι έφηβοι επίσης συχνά υποφέρουν από τέτοιες αισθήσεις. Για αυτούς, αυτό συνήθως συνδέεται με ταχεία ανάπτυξη ή αυξημένη σωματική καταπόνηση. Και στους ενήλικες, ο τακτικός πόνος στα άκρα μπορεί να προκληθεί από διάφορες ασθένειες.

Ένας τέτοιος πόνος μπορεί να προέλθει από οποιοδήποτε μέρος του άκρου. Τις περισσότερες φορές, τα πόδια πονάνε στα πόδια, καθώς υπόκεινται στο μεγαλύτερο φορτίο. Μπορεί επίσης να επηρεαστούν τα γόνατα, οι γάμπες και οι γοφοί. Στα χέρια ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στον πήχη και στον ώμο. Αλλά συχνά τέτοιες αισθήσεις εμφανίζονται στα χέρια και εμποδίζουν ένα άτομο να κάνει κανονική εργασία.

Τα οστά, οι αρθρώσεις και οι μύες μπορεί να πονέσουν. Συχνά το πρόβλημα εμφανίζεται λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος και της θρέψης των ιστών. Μερικές φορές τα συμπτώματα μεταδίδονται επίσης μέσω νευρικών ινών από άλλα μέρη του σώματος. Ένας τέτοιος πόνος που ακτινοβολεί μπορεί να εμφανιστεί με ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, καρδιακή προσβολή, κολικό των νεφρών ή των χοληφόρων. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος εμφανίζεται δεξιά ή αριστερά, ανάλογα με το ποιο όργανο έχει προσβληθεί.

Ένας τέτοιος πόνος είναι συνήθως ήπιος, οι άνθρωποι τον περιγράφουν ως αίσθημα πόνου, δυσφορία. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί μόνο με την κίνηση και να υποχωρήσει σε ηρεμία ή να ενοχλεί συνεχώς ένα άτομο.

Προσοχή: Εάν ο πόνος δεν σχετίζεται με σωματική δραστηριότητα ή συνοδεύεται από επιπλέον συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Χωρίς θεραπεία, τέτοιος πόνος μπορεί να γίνει χρόνιος και να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση ή ακόμα και αναπηρία. Η επίσκεψη σε γιατρό είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν οι πόνοι στο σώμα εμφανίζονται ταυτόχρονα με άλλα συμπτώματα. Μπορεί να υπάρχει πυρετός, αδυναμία, ρίγη, ναυτία. Συνήθως αυτή η κατάσταση εμφανίζεται με σοβαρές παθολογίες που απαιτούν άμεση θεραπεία.

αιτίες

Η πιο κοινή αιτία πόνου στο σώμα είναι η συνηθισμένη κόπωση. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται την επόμενη μέρα μετά την αθλητική προπόνηση. Αλλά μπορεί να είναι μετά από εργασία στην ύπαιθρο, μεταφορά βαριών φορτίων, γενικό καθάρισμα ή υπαίθριες δραστηριότητες. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε σωματικά ανεκπαίδευτα άτομα.

Τέτοιοι πόνοι ονομάζονται κρεπατούρα. Δεν εμφανίζονται απλώς. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος είναι συνέπεια μικροτραυμάτων των μυϊκών ινών. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, δεν έχουν χρόνο να επουλωθούν και εμφανίζεται φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα, η παροχή αίματος στους ιστούς μπορεί να διαταραχθεί, αναπτύσσεται ισχαιμία. Η έντονη άσκηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαστρέμματα και ρήξεις στους μύες ή τους συνδέσμους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνήθως προκαλούν πόνο που διαρκεί 3-5 ημέρες. Αλλά η συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μύες δεν μπορεί να είναι η αιτία ενός τόσο επίμονου πόνου, εξαφανίζεται σε λίγες ώρες.

Πόνος στις αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών

Υπάρχουν όμως πιο σοβαροί λόγοι για αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορες ομάδες παθολογιών που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα πόδια και τα χέρια. Διαφέρουν ως προς τον μηχανισμό σχηματισμού και εντοπισμού. Ωστόσο, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: μία από τις εκδηλώσεις είναι ο πόνος στα άκρα.

Ποιες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν αυτό το σύμπτωμα:

 • Παθολογία αιμοφόρων αγγείων και φλεβών, συνήθως των κάτω άκρων.
 • μεταδοτικές ασθένειες;
 • δηλητηρίαση και άλλες καταστάσεις που προκαλούν δηλητηρίαση του σώματος.
 • φλεγμονώδεις παθολογίες των αρθρώσεων, των μυών, του νευρικού ιστού.
 • εκφυλιστικές ασθένειες των αρθρώσεων και των οστών.
 • αυτοάνοσες παθολογίες?
 • ορμονικές διαταραχές?
 • όγκους.

κυκλοφορικές διαταραχές

Οι ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων και των φλεβών είναι αρκετά συχνές. Εμφανίζονται σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κιρσούς. Ταυτόχρονα, τα πόδια πονάνε, αισθάνεται ένα αίσθημα βάρους, μπορεί να εμφανιστούν κράμπες. Σταδιακά οι διεσταλμένες φλέβες γίνονται ορατές μέσω του δέρματος. Η θρομβοφλεβίτιδα και η θρόμβωση εμφανίζονται επίσης με την ηλικία, τα συμπτώματα των οποίων μπορεί να είναι έντονος παλλόμενος πόνος στο πόδι ή στο χέρι. Η αθηροσκλήρωση των αιμοφόρων αγγείων μπορεί επίσης να προκαλέσει απόφραξη τους, η οποία είναι η αιτία για επώδυνες αισθήσεις, κυρίως πίεση ή συμπίεση, που επιδεινώνονται με την κίνηση.

Οι λιγότερο συχνές αγγειακές παθολογίες περιλαμβάνουν:

 • εξολοθρευτική ενδοαρτηρίτιδα.
 • εμβολή των κύριων αρτηριών.
 • Νόσος Raynaud;
 • αρτηριοφλεβική δυσπλασία.

Στην περίπτωση διαταραχών του κυκλοφορικού, εκτός από πόνους στα χέρια και τα πόδια, συχνά υπάρχουν αισθήματα μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και κρύα άκρα. Οι μύες εξασθενούν, τα δάχτυλα πρήζονται, γίνεται δύσκολη η κίνηση και τα πράγματα πέφτουν από τα χέρια σου. Όταν επηρεάζονται τα μικρά αγγεία των άκρων, μπορεί να εμφανιστούν μώλωπες ή μωβ κηλίδες στο δέρμα, τα νύχια γίνονται μπλε.

Προειδοποίηση: είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν ο πόνος στο αριστερό χέρι συνοδεύεται από δύσπνοια, αδυναμία και αίσθημα βάρους στο στήθος. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Οι παθολογίες που σχετίζονται με διαταραχές του κυκλοφορικού περιλαμβάνουν την παρατεταμένη ακινητοποίηση. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με την αναγκαστική ακινησία μετά από τραυματισμό. Το να κάθεστε σε μια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα ενώ ταξιδεύετε ή κάνετε μια καθιστική δουλειά, μπορεί να διαταράξει την κυκλοφορία του αίματος.

λοιμώξεις

Δεν είναι ασυνήθιστο τα χέρια και τα πόδια να πονάνε με ιογενείς ασθένειες. Τέτοιες αισθήσεις θεωρούνται κλασικό σύμπτωμα της γρίπης. Συνδέονται με το γεγονός ότι για την καταπολέμηση των λοιμώξεων στο σώμα, σχηματίζονται ειδικές ουσίες - προσταγλανδίνες. Προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας και πόνο. Επιπλέον, τέτοιοι πόνοι μπορεί να συνοδεύονται από μέθη και πυρετό που σχετίζεται με μολυσματικές ασθένειες.

Τις περισσότερες φορές, ο πόνος στα άκρα εμφανίζεται με γρίπη, SARS, βρογχίτιδα, πνευμονία, πυελονεφρίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογιά. Τέτοιες αισθήσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα της νόσου του Lyme, της αλλαντίασης, του παρατύφου, της σαλμονέλωσης, της χολέρας και πολλών παρασιτικών ασθενειών.

Η γρίπη ως αιτία πόνου στις αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών

μέθη

Η δηλητηρίαση προκαλεί συχνά πόνο στους μύες των χεριών και των ποδιών. Αυτό οφείλεται στον κυτταρικό θάνατο που συμβαίνει όταν εισέρχονται στο σώμα τοξίνες ή δηλητήρια, π. χ. Β. μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ή υπερβολική δόση ορισμένων φαρμάκων. Αυτό συμβαίνει συχνά με τροφική δηλητηρίαση. Ο πόνος στα άκρα συνοδεύεται από ναυτία, κοιλιακό άλγος και εντερικές διαταραχές.

Η δηλητηρίαση εμφανίζεται επίσης από τσιμπήματα τσιμπουριών, κάποια άλλα έντομα και φίδια. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν σπασμοί, αλλεργικές εκδηλώσεις και αναπνευστική ανεπάρκεια. Και τα τσιμπούρια συχνά φέρουν μολυσματικές ασθένειες, οι πρώτες εκδηλώσεις των οποίων είναι ο πόνος στα άκρα.

Κοινές παθολογίες

Τα άτομα άνω των 45 συχνά βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών τους. Τα ανθρώπινα άκρα βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις να φθείρονται. Και με την ηλικία, οι μεταβολικές διεργασίες επιβραδύνονται, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του αρθρικού χόνδρου και άλλων ιστών. Ως εκ τούτου, συχνά εμφανίζονται παθολογίες όπως η αρθρίτιδα, η αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα. Μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε άρθρωση των άκρων. Στην οστεοχόνδρωση ή την σπονδυλαρθρίτιδα, τα χέρια και τα πόδια μπορούν επίσης να πονέσουν εκτός από τη σπονδυλική στήλη.

Με όλες αυτές τις ασθένειες, οι αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών πονάνε, ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στους μύες και σε άλλους περιβάλλοντες ιστούς. Για παράδειγμα, η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει κυρίως τις μεγάλες αρθρώσεις. Όμως ο πόνος γίνεται αισθητός στα οστά και στους μύες δίπλα τους. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως προσβάλλει τις αρθρώσεις των δακτύλων. Ο πόνος δεν εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια του αθλητισμού. Μπορεί να γίνει αισθητό ακόμα και σε ηρεμία και μπορεί να εξαπλωθεί στις παλάμες, τους καρπούς και τους πήχεις.

παθολογίες των οστών

Σε ορισμένες ασθένειες προσβάλλονται τα οστά των χεριών και των ποδιών. Ταυτόχρονα, ένα άτομο βιώνει οδυνηρές αισθήσεις που τον εμποδίζουν να ζήσει μια κανονική ζωή. Αυτό συμβαίνει με οστεομυελίτιδα, οστεομαλακία ή οστεοπόρωση. Αυτές οι παθολογίες σχετίζονται με μόλυνση στον οστικό ιστό ή με έλλειψη ασβεστίου σε αυτόν.

πόνος στους μύες

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τέτοια συναισθήματα. Ο πόνος στους μύες μπορεί να εμφανιστεί με υπερβολική εργασία, μετά από τραυματισμούς, με μυοσίτιδα. Υπό την επίδραση δυσμενών εξωτερικών παραγόντων, οι μύες φλεγμονώνονται, μερικές φορές εμφανίζεται ισχαιμία λόγω διαταραχής της κυκλοφορίας του αίματος. Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται τα λεγόμενα «trigger points», δηλαδή περιοχές με αυξημένο πόνο. Ο πόνος μπορεί να είναι πόνος, αδύναμος ή μαχαιρωτός και αφόρητος. Εντοπίζεται σε ένα μέρος ή μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα άκρα. Αυτό συχνά οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από αυξημένη σωματική άσκηση, συνήθως με περισσότερο πόνο στο δεξί πόδι ή χέρι. Η αιτία του πόνου μπορεί να είναι η χρήση άβολων παπουτσιών, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του σκελετού, σκολίωση, παρατεταμένη ακινητοποίηση μετά από τραυματισμό ή ασθένεια. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση συχνά συνοδεύει άτομα ορισμένων επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι γραφείου, οι ράφτες, οι κομμωτές έχουν πονέσει στο δεξί χέρι.

Όταν ο μυϊκός πόνος εμφανίζεται λόγω υποθερμίας ή μόλυνσης, είναι μυοσίτιδα. Η παθολογία συνοδεύεται από μάλλον έντονο πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί, το άκρο διογκώνεται. Η πολυμυοσίτιδα συνοδεύεται από επώδυνη αδυναμία και αυξημένη κόπωση.

Άλλες ασθένειες

Παρόμοιες οδυνηρές αισθήσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών άλλων παθολογιών. Η αδυναμία και ο πόνος στα άκρα συμβαίνουν συχνά με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, διαταραχές ύπνου και βλαστική-αγγειακή δυστονία. Η αιτία του πόνου μπορεί να είναι ασθένειες του αίματος, ενδοκρινικές παθολογίες, ανάπτυξη κακοήθων όγκων.

Πολύ συχνά, τέτοιος πόνος προκαλείται από βλάβη στον νευρικό ιστό. Μπορεί να είναι νεύρωμα, νευραλγία ή νευρίτιδα. Ο πόνος στο πίσω μέρος του μηρού μπορεί να προκληθεί από την ισχιαλγία και ο καρπός συχνά επηρεάζεται από τον καρπιαίο σωλήνα.

ινομυαλγία

Εάν μετά την εξέταση ο γιατρός δεν μπορεί να βρει την αιτία του πόνου και ο πόνος επιμένει για αρκετούς μήνες, ο άρρωστος μπορεί να διαγνωστεί με ινομυαλγία. Αυτή η παθολογία είναι αρκετά συχνή, αλλά μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν ποια είναι η αιτία της. Είναι επίσης δύσκολο να διαγνωστεί η ασθένεια, αφού ούτε τα τεστ ούτε τα διαγνωστικά υλικού την εντοπίζουν. Μόνο τα γενικά συμπτώματα μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για τον επιπολασμό της παθολογίας.

Η ινομυαλγία εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται σε μείωση του ουδού πόνου. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στον εγκέφαλο. Συχνά, μετά από έντονο στρες, ένα άτομο παρατηρεί ότι πονάνε τα χέρια ή τα πόδια του. Αυτό συμβαίνει συνήθως το επόμενο πρωί.

Ένας γιατρός σας εξετάζει για πόνο στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών σας

Τα παράπονα εντοπίζονται γενικά στην ωμική ζώνη, τους αγκώνες, τους γοφούς ή τα γόνατα. Εκτός από πόνους σε μύες, συνδέσμους και τένοντες, ο ασθενής υποφέρει από αδυναμία, μειωμένη απόδοση, αυξημένη κόπωση, επιδείνωση της διάθεσης και της μνήμης. Έχει συχνά αϋπνίες, κατάθλιψη, δεν μπορεί να χαλαρώσει, υποφέρει από πονοκεφάλους.

Χαρακτηριστικά της θεραπείας

Εάν τα άκρα άρχισαν να πονάνε μετά από σωματική άσκηση, μπορείτε να ανακουφίσετε την κατάστασή σας μόνοι σας. Ένας καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και να χαλαρώσετε. Μετά από μικροτραυματισμούς, συνιστάται η εφαρμογή ψυχρής κομπρέσας στην τραυματισμένη περιοχή. Καλό είναι να αποφύγετε το άγχος για λίγες μέρες και ο πόνος θα εξαφανιστεί σύντομα.

Αλλά συμβαίνει ότι όλα αυτά δεν βοηθούν, ο πόνος διαρκεί αρκετές εβδομάδες και ο ασθενής δεν ξέρει τι να κάνει για να απαλλαγεί από την ενόχληση. Είναι καλύτερο να πάτε στο γιατρό και να κάνετε εξετάσεις. Μόνο όταν είναι σαφές γιατί πονάνε τα άκρα, μπορεί να επιλεγεί η σωστή θεραπεία.

Σημαντικό: Μερικοί άνθρωποι με τέτοια προβλήματα αρχίζουν να παίρνουν οι ίδιοι αναλγητικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εκτός όμως από το ότι προκαλούν πολλές παρενέργειες, δεν βοηθούν πάντα.

Μόνο ένας γιατρός, μετά την εξέταση, μπορεί να καθορίσει πώς να αντιμετωπίσει την παθολογία. Εξαρτάται από το τι προκάλεσε τον πόνο, πού εντοπίζεται, πόσο έντονος είναι.

Τα αναλγητικά ή τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται συνήθως για θεραπεία. Με έντονο πόνο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ενέσεις αναισθητικών στα σημεία προβολής του πόνου ή ενέσεις κορτικοστεροειδών.

Εκτός από αυτά τα φάρμακα, και σε ήπιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα εξωτερικά μέσα. Αυτό μπορεί να είναι αλοιφές ή τζελ με βάση ΜΣΑΦ, καψαϊκίνη, δηλητήριο μέλισσας, αιθέρια έλαια. Έχουν αναλγητικό, θερμαντικό και αποσπαστικό αποτέλεσμα, βοηθούν στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Η σύνθεση της σύνθετης θεραπείας τέτοιων παθολογιών περιλαμβάνει επίσης άλλα μέσα. Η επιλογή σας εξαρτάται από την αιτία του πόνου. Για παράδειγμα, με ασθένειες των αρθρώσεων, συνταγογραφούνται χονδροπροστατευτικά για την αποκατάσταση του ιστού χόνδρου. Τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στην ινομυαλγία.

Μυοχαλαρωτικά χρησιμοποιούνται συχνά για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών που μπορεί να αυξήσουν ή να προκαλέσουν πόνο. Για την αποκατάσταση της ροής του αίματος και της αγωγιμότητας των νεύρων, χρειάζονται πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, ειδικά αυτά που περιέχουν βιταμίνες Β. Επίσης αποτελεσματικά είναι φάρμακα που βελτιώνουν την περιφερική κυκλοφορία του αίματος και επιταχύνουν την αναγέννηση των ιστών.

Συχνά, λόγω αυτού του πόνου, η κινητικότητα των άκρων μειώνεται, οι μύες εξασθενούν και οι αρθρώσεις χάνουν την ελαστικότητα. Για την αποκατάσταση των λειτουργιών των χεριών και των ποδιών, χρησιμοποιούνται ασκήσεις μασάζ και φυσικοθεραπείας. Βοηθούν στην αποκατάσταση του φυσιολογικού μυϊκού τόνου και βελτιώνουν την κινητικότητα των αρθρώσεων. Η ενίσχυση του μυϊκού κορσέ σάς επιτρέπει να αποφύγετε τέτοια προβλήματα στο μέλλον.

συμπεράσματα

Ο πόνος στα χέρια και τα πόδια είναι σπάνια μια σοβαρή παθολογία, τις περισσότερες φορές εμφανίζεται με υπερβολική εργασία. Ωστόσο, ένας τέτοιος πόνος μπορεί να υποδηλώνει την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών, οι οποίες, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, θα οδηγήσουν σε επιπλοκές. Επομένως, μην αγνοείτε τον πόνο που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία και να συνταγογραφήσετε θεραπεία.